

Technologisch
Collectief energiemanagementsysteem (CEMS)
Er zijn in de praktijk verschillende soorten Smart Energy Hubs (SEH's) mogelijk met combinaties van wind, zon, laadfaciliteiten, energieopslag zoals baterijen en diverse energiedragers zoals biogas en waterstof. Een collectief energiemanagementsysteem (CEMS) is dan essentieel om het energieverbruik efficiënt te beheren. Het CEMS verzamelt en analyseert real-time energiedata, stuurt apparaten zoals laadpalen en batterijen aan, en optimaliseert energiestromen. Hiermee kunnen bedrijven piekverbruik vermijden, energiekosten verlagen en het gecontracteerde vermogen optimaal benutten, wat netcongestie voorkomt en duurzame groei mogelijk maakt.
CEMS: Uitvoering afspraken deelnemers SEH
Deelnemers aan een SEH maken afspraken over het delen van energie en het beheersen van piekverbruik. Een CEMS zorgt voor de uitvoering van deze afspraken door energiestromen te monitoren en te sturen, zodat alle partijen binnen de afgesproken limieten blijven en gezamenlijk efficiënt gebruikmaken van het netwerk.
Rollen binnen de SEH
Binnen een Smart Energy Hub speelt de Congestion Service Provider een sleutelrol door de netbelasting te beheren en overbelasting te voorkomen. Een aggregator bundelt het energieverbruik en -opwekking van verschillende deelnemers en stemt deze af via het CEMS. Samen zorgen zij voor een stabiel en efficiënt energiesysteem binnen de hub.
Handreiking CEMS ontwikkeld
Collectieve energiemanagementsystemen verschillen sterk in mogelijkheden. Voor de hub(regisseur) is het belangrijk om deze diversiteit te begrijpen en zorgvuldig een keuze te maken, met aandacht voor flexibiliteit, schaalbaarheid en specifieke behoeften van de organisatie. Deze infographic van de TKI Urban Energy beschrijft de verschillende facetten en aspecten van een CEMS.
Binnen het programma SEH heeft Oost NL samen met een aantal CEMS-leveranciers een handreiking ontwikkeld voor Smart Energy Hubs voor het opstellen van de uitvraag voor een CEMS binnen Smart Energy Hubs. Dit document biedt richtlijnen en selectiecriteria om een CEMS te kiezen dat efficiënt energiestromen beheert.
Leverancierslijst voor CEMS
Het vinden van de juiste CEMS-leverancier is essentieel voor een succesvolle Smart Energy Hub. RVO heeft een praktisch overzicht opgesteld van (C)EMS-leveranciers om bedrijven te helpen bij de keuze van een geschikte (C)EMS-leverancier. Bekijk de lijst van (C)EMS-leveranciers en hun specificaties om te zien welke oplossing het beste aansluit bij uw behoeften. Ook is er sinds kort een EMS-vergelijker, ontwikkeld door TKI Urban Energy. Je kunt hierin filteren op de benodigde specificaties van het (C)EMS dat je aan wilt schaffen.
Voorbeelden van Smart Energy Hubs en CEMS-uitvragen
Het programma Smart Energy Hubs ondersteunt meerdere initiatieven voor Smart Energy Hubs in Oost-Nederland. De geleerde lessen worden beschikbaar gesteld voor andere hubs. Enkele concrete voorbeelden zijn:
- Hessenpoort (Zwolle): Op het bedrijventerrein Hessenpoort werkt de coöperatie CUERZ samen met Spectral aan een innovatieve SEH. Het doel is om de energiestromen te optimaliseren en bedrijven in staat te stellen hun groeiambities te realiseren binnen de beperkingen van het net.
- InnoFase (Duiven): In het kader van een i3 Europese subsidie loopt een CEMS-uitvraag voor bedrijventerrein InnoFase. Dit CEMS zal diverse bedrijven in staat stellen hun energieverbruik te sturen en af te stemmen binnen de hub, met een focus op toekomstbestendige energieoplossingen.
- XL Businesspark (Twente): Voor dit bedrijventerrein wordt momenteel een CEMS-uitvraag voorbereid die gericht is op het optimaal benutten van de gezamenlijke netcapaciteit, zodat bedrijven veilig kunnen uitbreiden zonder overbelasting van het net.
- Harselaar (Barneveld): Binnen een Interreg-programma ondersteunt Oost NL een CEMS-uitvraag voor een elektrolyser op Barneveld 3, die schone waterstof kan produceren. Dit draagt bij aan de verduurzaming van zowel lokale bedrijven als de bredere energiemix.
De toekomst van SEH's is multi commodity
Smart Energy Hubs kunnen in de toekomst uitgroeien tot multi commodity energiesystemen, inclusief energieopslag, deelname aan energiemarkten en het integreren van nieuwe energiedragers zoals waterstof. Zo helpen SEH's bedrijven niet alleen hun groeiambities waar te maken, maar dragen ze ook bij aan verduurzaming.
Meer weten?
Ontdek hoe SEH's uw energiebeheer kunnen optimaliseren en wat Oost NL voor u kan betekenen.
Contact
