logo
Hero image

Organisatorisch

Er komt nogal wat bij kijken om een Smart Energy Hub op te zetten. Hierbij vormen organisatorische, juridische, technologische en financiële aspecten de sleutelthema's. Deze aspecten zijn nog volop in ontwikkeling en vereisen specifieke aandacht in elke fase van de hub-ontwikkeling.  

Samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen is essentieel voor het succes van een hub, waarbij elke fase in de ontwikkeling van een hub nieuwe uitdagingen en kansen biedt. Vanuit het programma Smart Energy Hubs willen we zoveel mogelijk informatie delen en van elkaar leren.   

Organisatorische aspecten zijn essentieel voor een energy hub, omdat ze structuur bieden voor efficiënte samenwerking en besluitvorming. Iedere Smart Energy Hub heeft z’n eigen organisatorische uitdagingen.  

Het begint bij enkele initiatiefnemers die het idee van een energy hub willen onderzoeken.  

Belangrijk is dat er een urgente vraag is bij de initiatiefnemers zoals het willen of niet kunnen verduurzamen van het vervoer, warmte/koude of industriële processen door een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Of het benutten van lokale duurzame energie zoals zon, wind, geothermie of (bio)gassen.  

Vanuit de initiatiefnemers wordt vaak procestrekker aangewezen (parkmanager, regisseur). De regisseur is de spin in het web vanaf de initiatiefase tot aan de realisatiefase. De regisseur organiseert een energiescan om het huidige verbruik en het toekomstige verbruik van potentiële deelnemers in kaart te brengen. Op basis hiervan wordt samen met de initiatiefnemers een plan van aanpak ontwikkeld met heldere fasering om te komen tot een energy hub. Deze aanpak bestaat uit vier fases. Voor iedere fase worden stappen beschreven die de energiehub aflegt van verkenning tot exploitatie. Zie ook Onze aanpak 

Soms wordt in een vroegtijdig stadium al een organisatie (coöperatie, ontwikkel BV) opgericht. 

Hieronder vindt u relevante artikelen rond organisatorische aspecten.